Top

Pigment

Wanneer we spreken over pigmentvlekken hebben we het over plekjes die donkerder zijn vergeleken met de omliggende huid. Deze pigmentvlekken worden ook wel eens hyperpigmentatie genoemd. De vlekjes kunnen een bruine, grijze of zelfs zwarte verkleuring van de huid geven. 

 

De oorzaak van hyperpigmentatie is een toename van pigment in de huid. In de huid hebben we pigmentcellen die pigment aanmaken. Het pigment wordt door de pigmentcellen afgegeven aan de huid en zorgt zo voor een huidskleur.  Iedere huid, ongeacht huidtype heeft evenveel pigmentcellen. De huidskleur wordt bepaald door hoe hard deze cellen het pigment aanmaken. Bij hyperpigmentatie zijn er enkele pigmentcellen die op een locatie meer pigment aanmaken dan andere pigmentcellen. 

 

Sommige vormen van hyperpigmentatie zijn goed behandelbaar maar andere weer niet, dit is afhankelijk van de diepte waar het pigment zich bevindt. Tijdens de skintake bij Huidkliniek LOTT! wordt hier samen naar gekeken. Indien het pigment te behandelen is, doen wij dit in de kliniek middels peelings en thuisproducten. Ongeacht de diepte van het pigment is het áltijd aan te raden om te gaan smeren met een geschikte zonnebrandcrème. Pigmentcellen worden getriggerd harder te werken door UV-straling.

g